Klinický význam plazminogen aktivátor systému u pacientů s kolorektálním karcinomem - Halámková, Jana (2010)
Urokináza (uPA) hraje zásadní roli v aktivaci plazminogenu na plazmin, který patří mezi serinové proteinázy a současně se podílí na aktivaci matrixmetaloproteináz, latentních elastáz, růstových faktorů a cytokinů, které se účastní degradace elementů extracelulární matrix. Společně se svým receptorem (uPAR), tkáňovým aktivátorem (tPA) a inhibitory urokinázy (PAI 1, PAI 2, PAI 3 a protese nexin) tvoří plazminogen aktivátor systém (PAS), který je součástí metastatické kaskády a významnou měrou se podílí na invazivním růstu a angiogenezi maligních nádorů. Komplex vitronectin-PAI 1 inhibuje migraci hladkých svalových buněk blokádou alfavbeta3 integrinu k vitronectinu. PAI 1 inhibuje uPA-dependentní invazivitu buněčných linií některých karcinomů. Rostoucí exprese PAI 1 v tkáni některý tumorů je však spojena s horší prognózou. Tím je jeho role v celé šíři nádorového růstu zatím neobjasněná. V rámci našeho projektu byla zkoumána plazmatická hladina PAI 1 a exprese uPA, uPAR, PAI 1 a PAI 2 v ná