Muslimské organizace v Německu, Rakousku a Švýcarsku význam náboženství jako identifikačního prvku při integraci do západní společnosti - Klapetek, Martin, 1977- (2010)
Ve své práci „Muslimské organizace v Německu, Rakousku a Švýcarsku“ jsem se zaměřil na význam náboženství jako identifikačního prvku při integraci do západních společností. Cílem bylo zjistit, jak mohou náboženské aktivity muslimských organizací přispívat k integraci svých členů a ke komunikaci mezi příslušníky různých národností (Němci a Turci apod.). V zásadě jde o to, zda náboženské aktivity a integrační snahy mají společné cíle a tedy se navzájem podporují. V první kapitole jsem věnoval pozornost vysvětlení používané terminologie. Bylo potřeba zdůraznit přítomnost sekularizovaných „gastarbeitrů“. Na jejich příkladě se ukázal problém stanovová měřitelných hledisek a hranice, kdo je ještě aktivní muslim. S ohledem na tuto skutečnost jsem se zaobíral určitou výsečí muslimské populace žijící v Německu, Rakousku a Švýcarsku. V druhé, třetí části své disertační práce jsem se věnoval historickému přehledu, který zmapoval příchod a etablování muslimského obyvatelstva na území Německa, Rak