Strategická dimenze francouzsko-amerických vztahů v průběhu V. republiky - Vilímek, Petr, 1980-; Suchý, Petr, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2010)
Disertační práce se zabývá problematikou francouzsko-amerických bezpečnostních vztahů v období V. republiky, zejména se soustředí na zkoumání chování Francie jako slabšího člena asymetrického bezpečnostního partnerství (alignment). Hlavní výzkumnou otázkou přitom je, jaký byl vliv existence francouzsko-amerického bezpečnostního partnerství na francouzské chování v rámci tohoto partnerství ve sledovaných časových obdobích. Pokud jde o metodologický postup, práce je zakotvena v rámci empiricko-analytického přístupu ke zkoumání mezinárodních vztahů. K získání odpovědí na stanovenou výzkumnou otázkou jsou zpracovány tři případové studie, které se věnují bezpečnostní dimenzi vzájemných vztahů během vlády prezidenta Ch. De Gaulla v letech 1958-1969, během prezidentství F. Mitteranda v 80. a na počátku 90. let (1981-1991) a během Chiracova prezidentství (1995-2003). V rámci bezpečnostní dimenze vzájemných vztahů ve sledovaných obdobích je pozornost upřena na problematiku NATO a evropské bezpe
This thesis concerns the topic of the Franco-American security relationship during the period of the Fifth French Republic. The main focus is on the French response to its position as the weaker member in an asymmetric security partnership (alignment). As a result, the main research question is how the Franco-American alignment influenced French behavior during the observed time frame. Methodologically, this thesis brings an empirical-analytical perspective to the research of international relations. It presents three case studies in an effort to answer this research question, which focuses on the security dimension of bilateral relations during three periods in French history: the de Gaulle presidency (1958-1969), the term of President Mitterand in the 80's and early 90's, (1981-1991), and the Chirac presidency (1995-2003). This concentration on security issues in bilateral relations shines a spotlight on questions of NATO and European security; nuclear weapons and proliferation; and
Vedoucí práce: Petr Suchý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2010
Keywords: Severoatlantická aliance; jaderné zbraně; mezinárodní bezpečnost; international security; nuclear weapons; Spojené státy americké; United States; disertace