Strategická dimenze francouzsko-amerických vztahů v průběhu V. republiky - Vilímek, Petr, 1980- (2010)
Disertační práce se zabývá problematikou francouzsko-amerických bezpečnostních vztahů v období V. republiky, zejména se soustředí na zkoumání chování Francie jako slabšího člena asymetrického bezpečnostního partnerství (alignment). Hlavní výzkumnou otázkou přitom je, jaký byl vliv existence francouzsko-amerického bezpečnostního partnerství na francouzské chování v rámci tohoto partnerství ve sledovaných časových obdobích. Pokud jde o metodologický postup, práce je zakotvena v rámci empiricko-analytického přístupu ke zkoumání mezinárodních vztahů. K získání odpovědí na stanovenou výzkumnou otázkou jsou zpracovány tři případové studie, které se věnují bezpečnostní dimenzi vzájemných vztahů během vlády prezidenta Ch. De Gaulla v letech 1958-1969, během prezidentství F. Mitteranda v 80. a na počátku 90. let (1981-1991) a během Chiracova prezidentství (1995-2003). V rámci bezpečnostní dimenze vzájemných vztahů ve sledovaných obdobích je pozornost upřena na problematiku NATO a evropské bezpe