Vliv teorie omezení na pojetí manažerského účetnictví - Matýska, Martin (2009)
Historie moderního manažerského účetnictví čítá již více než sto let. Za tuto dobu prošlo mnoha proměnami, nicméně vždy sloužilo a i nadále má sloužit jako nástroj, který poskytuje manažerům relevantní informace pro správné rozhodování v podnikové praxi. V posledních dvaceti letech minulého století však manažerské účetnictví čelilo vážné kritice, že v této své základní funkci selhává. Mezi kritiky pak patří i zastánci teorie omezení, kteří vyvinuli svůj vlastní přístup k této problematice a nezvali jej průtokové účetnictví. Tato práce obsahuje srovnání obou přístupů včetně zdůvodnění, za jakých podmínek a proč manažerské, případně průtokové účetnictví selhává jako nástroj pro podporu manažerského rozhodování. Empirická část pak popisuje výsledky výzkumu, který si kladl za cíl zjistit, jak jsou si české podniky vědomy významu úzkého místa pro řízení podniku, jak pracují s volnými kapacitami a dále zda teorii omezení, resp. průtokové účetnictví znají, případně využívají jeho postupy ve s