Ischemická choroba dolních končetin - význam a výsledky hybridních výkonů, vzájemný vliv intervenční a chirurgické revaskularizace - Mazur, Miloslav (2010)
Hybridní výkony ( jednodobá radiologická revaskularizace pánevních tepen a ipisilaterální infinguinální bypass) je metoda bezpečná a efektivní. Má dobré dlouhodobé výsledky a zajišťuje zásadní klinické zlepšení. Statisticky jsme prokázali význam úplavice cukrové a renální nedostatečnosti jako nezávislého rizikového faktoru selhání pánevní intervence. Špatný infrainguinální výtokový trakt nemá na průchodnost pánevní intervence vliv. Proto infrainguinální bypass nezlepší výsledek intervence. Cévní chirurg je schopen provádět tyto operace bezpečně s vysokou technickou úspěšností. Základem indikace tohoto typu hybridních výkonů je rychle progredující kritická končetinová ischémie. Indikace založena na angiografickém nálezu není plně odůvodnitelná.