Partnerství veřejného a soukromého sektoru: Analýza možností efektivního zabezpečování veřejných služeb - Řežuchová, Markéta (2010)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku efektivního zabezpečování veřejných služeb. Cílem práce je zhodnotit přínosy Public private Partnerships, stanovit podmínky úspěšné realizace PPP projektů, zhodnotit současný stav implementace PPP do systému veřejných služeb v ČR, identifikovat slabá místa a navrhnout opatření k jejich odstranění. V zájmu naplnění stanoveného cíle si autorka klade dvě výzkumné otázky a sice: Existují bariéry v systému poskytování veřejných služeb v ČR limitující úspěšnou realizaci PPP projektů? Za jakých podmínek a v jakých oblastech veřejných služeb je možné využít PFI? Předložená práce je rozdělena do pěti kapitol. První je věnována vymezení základních pojmů a vztahů, rozdílu mezi poskytováním a zabezpečováním veřejných služeb a charakteristice jednotlivých forem poskytování dle zdroje financování a producenta. Stanovena jsou kritéria efektivního zabezpečování veřejných služeb. V druhé kapitole je provedena analýza vybraných forem interní a externí produkc