Vývoj vztahů Ruské federace a Evropské unie v kontextu problematiky Energetické bezpečnosti - Kuchyňková, Petra, 1979- (2010)
Předkládaná práce sleduje vývoj vzájemných vztahů Ruska a Evropské unie ve dvou základních dimenzích: (1) vývoj charakteristik ruského politického systému po roce 1991, související vývoj ruské zahraniční politiky a specifická oblast energetiky (se zaměřením na ropný a plynárenský průmysl), její prolínání s vnější politikou nejprve Jelcinova, ale následně především Putinova Ruska s hlavním důrazem na vztahy Ruska a EU; (2) snaha o vývoj konzistentní „východní politiky“ v rámci SZBP EU s důrazem na vztahy EU a Ruska, roli energetiky a neméně obtížně se rodící energetické politiky EU, hlavní sporné body a úskalí v této oblasti. Energetické vztahy EU a Ruska jsou charakteristické vzájemnou závislostí (interdependence). Z konceptu vzájemné závislosti lze dovodit, že evropská závislost na dovozu z Ruska je vyvážena ruskou závislostí na finančních příjmech z vývozu těchto komodit. Pojem „energetická bezpečnost“ chápe jiným způsobem dovozce energetických surovin a jiným exportér. Výchozí hypot