Historická analýza vývoje výuky deskriptivní geometrie na českých vysokých školách - Zrůstová, Lucie (2010)
Jako věda existuje deskriptivní geometrie od konce 18. století. Základní kámen pro vědeckou výstavbu této disciplíny položil francouzský geometr Gaspard Monge ve svém díle Géométrie descriptive)(1799). S jeho jménem je rovněž spjat vznik a úspěšná činnost první technické vysoké školy na světě, École Polytechnique (Paříž, 1795). Podle vzoru pařížské techniky vznikaly další technické vysoké školy, na kterých se deskriptivní geometrie během druhé poloviny 19. století stala jedním z nejdůležitějších předmětů. Cílem disertační práce je zmapovat vývoj výuky deskriptivní geometrie na českých vysokých školách, a to nejen technikách, ale i univerzitách. V práci se omezíme se pouze na klasickou deskriptivní geometrii, tzn. nebudeme se zabývat předměty příbuznými, například diferenciální či analytickou geometrií. Ve čtyřech časově ohraničených kapitolách si projdeme výuku deskriptivní geometrie na jednotlivých vysokých školách. Kapitoly jsou doplněny i stručným přehledem výuky deskriptivní geom