Pooperační analgezie u pacientů po totální náhradě kyčelního kloubu - Nohel, Pavel (2010)
Pooperační analgezie u pacientů po totální náhradě kyčelního kloubu CÍL: Pacienti postupující totální náhradu kyčelního kloubu (THA) prožívají významnou pooperační bolest. Periferní nervové blokády mohou poskytovat lepší kontrolu bolesti než opioidy. Cílem práce bylo srovnat multimodální analgetický režim zahrnující kontinuální blokádu femorální nervu a perorální podávání oxykodonu s intravenózní pacientem řízenou analgezií u pacientů postupujících tento typ výkonu. METODY: 60 pacientů podstupujících THA bylo náhodně rozděleno do dvou skupin. Ve skupině PCA byla pooperační analgezie zajištěna pacientem řízenou analgezií s morfinem, ve skupině F+O pacientem řízenou regionální anestezií (blokáda femorálního nervu) a perorálním podáváním oxykodonu. Bylo zaznamenáváno skóre bolesti v klidu a při pohybu 24 a 48 hodin po operaci, výskyt nežádoucích účinků a spokojenost pacientů s léčbou bolesti. Následně byla také zhodnocena data z registru pooperační analgezie u 452 pacientů, kteří podstoup