Kvalita života žen po menopauze: Osteoporóza, osteopenie a low back pain - Nováková, Zdeňka, 1965- (2009)
Hodnocení kvality života považujeme za jeden z nejvýznamnějších ukazatelů léčebně preventivní péče. Cílem práce je přispět k hlubšímu pochopení a následnému klinickému zohlednění některých významných aspektů kvality života postmenopauzálních žen s chronickými somatickými chorobami, včetně poznání jejich osobnostních a psychosociálních charakteristik. V teoretické části je podána zevrubná analýza problematiky kvality života a vytvořen ucelený přehled moderních koncepcí se zaměřením na medicínu a psychologii. Předmětem zkoumání byly dvě medicínsky, ekonomicky a společensky závažné klinické diagnózy - osteoporóza a low back pain (LBP). Výzkumná část práce si klade za cíl odpovědět na otázky, zda a v jakých oblastech se liší subjektivní hodnocení kvality života pacientek chronicky nemocných a intenzivně léčených od hodnocení žen stejného věku neléčících se pro žádnou diagnózu. Cílem bylo také zjistit zda je celková kvality života ovlivněna léčbou a které z jejich položek jsou terapií do