Těšínští Piastovci renesančního věku. Životní osudy rodiny knížete Václava III. Adama (1524-1579) - Jež, Radim, 1982- (2009)
Rigorózní práce se věnuje osudům těšínských Piastovců v 16. století. V tématicky členěných kapitolách jsou představeny životní peripetie knížete Václava III. Adama, jeho syna Fridricha Kazimíra a jejich manželek z rodu Pernštejnů, lehnických Piastovců a saských kurfiřtů. Důraz je kladen na široké spektrum aktivit v oblastech politických, hospodářských, náboženských a opominuty nezůstaly ani témata věnující se každodennosti, společenským vazbám na ostatní aristokratické rody ze zemí Koruny české, knížecímu dvoru ad