Energetická bezpečnost Kaspiského regionu - Dilbazi, Eltay, 1981- (2010)
Energetická bezpečnost a status kaspického moře je jedním z klíčových elementů v energetické politice kaspických států. Rozdilná stanoviska sousedních států u kaspického moře brzdí tzv. „ mega projekty“ z tohoto regionu směřující do Evropy. Jsou pět kaspických států, které mají různé názory na rozdělení moře do národních sektorů, které ztěžují realizaci energetických projektů a zpomalují rozvoj regionu. Při bádání otazek kolem statusu Kaspického moře můžeme vidět skutečné zájamy velmocí (jak supervelmaci tak regionálních velmoci) za „Kaspickou hrou“. Hlavním cílem bádání je objasnění klíčových momentů národních zájmů kaspických států pro pochopení energetické politiky kaspických států a jejích vliv na tuto politiku. Hlavní tézí disertační práci je, že energetická bezpečnost Kaspického regionu je nedílnou součástí světové (mezinárodní) bezpečnostní koncepce a má globální povahu, proto je třeba nahlížet na tuto otázku z hlediska všeobecného konceptu bezpečnostní politiky a geopolitiky.