Urnový model - Tužilová, Hana, 1987- (2010)
Cílem bakalářské práce je ukázat, jak lze z určitého zobecněného urnového schématu odvodit některá diskrétní rozdělení pravděpodobnosti. Problém je vnímán jako matematický popis náhodného mechanismu. Tento mechanismus je zcela určen diferenciální rovnicí, jejíž řešení je momentová generující funkce diskrétní náhodné veličiny, kterou generuje uvažovaný náhodný mechanismus. Explicitní řešení diferenciální rovnice jsou v této práci nalezena pro její tři speciální případy. Takto jsou odvozena Pólyovo-Eggenbergerovo, Ehrenfestovo a tzv. Safety campaign rozdělení pravděpodobnosti. Dále práce obsahuje kapitolu o generování realizací náhodných veličin s těmito rozděleními.