FitzHugh-Nagumův model šíření vzruchu v neuronu - Dluhoš, Petr, 1988- (2010)
Bakalářská práce se zabývá FitzHugh-Nagumovým modelem šíření vzruchu v neuronu. Nejdříve je proveden rozbor tohoto modelu z pohledu teorie obyčejných diferenciálních rovnic s důrazem na Hopfovu bifurkaci. Na základě této analýzy jsou poté vysvětleny důležité jevy vyskytující se v neuronech - odpověď všechno-nebo-nic, excitační blok a postinhibiční impulz.