Některé statistické metody hodnocení neurofyziologických dat - Hampel, David, 1978- (2009)
Předložená dizertační práce je věnována některým statistickým metodám aplikovatelným v neurofyziologii, a to odhadu posunutí a diferenciální entropie. Práce sestává ze šesti kapitol a dodatku. V první kapitole jsou stručně nastíněny neurofyziologické základy, zejména popis neuronu a jeho aktivity. V kapitole druhé jsou popsány vybrané matematické modely samostatného neuronu. Ve třetí kapitole jsou položeny statistické základy. Jsou definovány pojmy týkající se charakteristik rozdělení, náhodných procesů, parametrických odhadů rozdělení a diferenciální entropie. Podrobněji jsou rozpracovány techniky neparametrického odhadu hustoty. Kapitola čtvrtá pojednává o odhadu parametru posunutí rozdělení definovaných na polopřímce. Uvedeny jsou jednak neparametrické odhady (minimální hodnota, odhady odvozené z odhadů nosiče hustoty, navržená korekce minimální hodnoty), jednak odhady parametrické. Z nich je větší prostor věnován odhadům s minimálním rizikem, uvedeny jsou maximálně věrohodné a rob.