Statistická analýza populací s negativně binomickým rozdělením - Doudová, Lucie, 1978- (2009)
Předložená disertační práce se zabývá různými aspekty statistické analýzy populací s negativně binomickým (NB) rozdělením. Práce je rozdělena do osmi kapitol a dodatku. V první kapitole jsou definovány základní pojmy a označení používané v dalším textu. Jsou specifikovány vybrané pojmy z teorie odhadu a testování statistických hypotéz s rušivými parametry a dále potřebné vlastnosti zobecněného lineárního modelu. V kapitole druhé je zavedeno NB rozdělení a jsou popsány jeho vlastnosti zejména s ohledem na analýzu biologických populací. Detailně jsou diskutovány různé způsoby parametrizace NB rozdělení s ohledem na jejich další použití. V závěru této kapitoly je uvedeno necentrální NB rozdělení. V první části třetí kapitoly jsou popsány momentové a maximálně věrohodné odhady parametrů a algoritmy pro jejich výpočet pro různé typy parametrizací. V další části této kapitoly je řešena otázka korekce vychýlení maximálně věrohodných odhadů a dále pro eliminaci problémů s numeric