Proudění a geochemie podzemních vod v ložiskové oblasti Rožná - Říčka, Adam, 1979- (2010)
Důl Rožná je jedním z posledních činných uranových dolů v Evropě. V případě ukončení těžby a následném zatopení dolu dojde k částečnému obnovení režimu podzemních vod spojenému s rizikem vzniku vývěrů uranových důlních vod na povrch. Tím může dojít k ohrožení životního prostředí. Z tohoto důvodu byla charakterizována místa nejvíce ohrožená potenciálním vznikem vývěrů důlních vod na povrch. K tomuto účelu bylo použito numerického modelování proudění podzemních vod, termometrie povrchových toků a hydrogeochemického zhodnocení identifikovaných přítoků podzemních vod na povrch a důlních vod. Numerický model proudění podzemních vod v puklinovém prostředí ložiskové oblasti Rožná byl uchopen jako jedno-kontinuální ekvivalent pórového prostředí. Modelem byl vymezen maximální rozsah oblasti potenciálně ohrožené vývěry důlních vod na povrch. Jedná se o oblast ohraničenou řekami Nedvědička a Loučka až po jejich soutok s řekou Svratkou. Podle modelové simulace jsou důlními vodami ohroženy předevší.