Metakognitivní strategie jako prostředek rozvíjející odpovědnost studentů ošetřovatelství v průběhu klinické praxe - Krátká, Anna, 1955- (2010)
Předkládaná disertační práce zkoumá vztah mezi metakognitivními strategiemi a odpovědností studentů ošetřovatelství při praxi v nemocnici. Teoretická část předkládá vybraná epistemologická východiska zkoumání odpovědnosti, vymezuje pojem odpovědnost z různých pohledů, objasňuje co jsou metakognice a jak je lze aplikovat do výuky. Zabývá se také morálním vývojem jedince. Cílem práce je zjistit, uvědomují-li si studenti svou odpovědnost za profesionální poskytnutí ošetřovatelské péče během praxe v nemocnici, jestli při svém učení používají metakognitivní strategie a také jak vnímají jejich odpovědnost sestry, pod jejichž vedením studenti pracují. K objasnění cílů byly použity tyto metody: dotazník, deníky, pozorování, individuální rozhovor a skupinový rozhovor. Ve výzkumném šetření vycházím z toho, že pravidelný a systematický nácvik metakognitivních strategií vede k posílení odpovědnosti u studentů a uvědomění si následků jejich počínání při interakci s pacientem. V profesi zdravotnické