Molekulární charakterizace genomu exfoliatin A konvertujících bakteriofágů - Holochová, Pavla, 1978- (2010)
Bakteriální druh Staphylococcus aureus je významný patogen, který je již dlouhou dobu znám jako původce závažných onemocnění i život ohrožujících infekcí u lidí i zvířat. U 30 % zdravé populace tvoří součást běžné mikroflóry a vyskytuje se hlavně na nosní sliznici a kůži. Přibližně 5 % kmenů S. aureus produkuje exfoliativní toxiny (ET), které jsou příčinou kožních epidermolýz, jako je lokalizovaná forma Bullous impetigo, nebo generalizovaná forma tzv. stafylokokový syndrom opařené kůže. Tato onemocnění se vyskytují převážně u novorozenců na porodnických odděleních. Exfoliativní toxin A (ETA) je kódován genem eta, obsaženém v genomu mírného bakteriofága, který je integrován do chromozomu hostitelské bakterie a v ní perzistuje ve formě profága. Fágy S. aureus se řadí mezi mobilní genetické DNA elementy, které se mohou šířit mezi bakteriemi. Viry, které obsahují geny pro faktory virulence, mají schopnost tyto geny horizontálně přenášet mezi stafylokoky, čímž přispívají ke vzniku patogenní