Rostlinné invaze v aluviálních biotopech Odry - Jírů, Blanka (2010)
Práce podává charakteristiku výskytu nepůvodních, zejména invazních druhů rostlin v nivě řeky Odry v CHKO Poodří. Na náhodně zvolených lokalitách přiřazených k různým šesti biotopům byly zapsány fytocenologické snímky na plochách o velikosti 16 m2 a v jejich okolí do vzdálenosti 100 m byly sepsány formační typy vegetace s jejich procentuálním zastoupením a invazní druhy rostlin hodnocené třístupňovou škálou hojnosti výskytu. U každé lokality bylo zaznamenáno, zda byla v jejím blízkém okolí přítomna vodní plocha nebo ruderální vegetace a zda patřila do pěti-, dvaceti- nebo stoleté záplavové zóny. V 78 zapsaných snímcích bylo zaznamenáno celkem 230 druhů, z toho bylo 32 nepůvodních druhů, z kterých bylo 20 archeofytů se 7 invazními druhy a 12 neofytů, z nichž bylo invazních 11 druhů. V okolí snímků bylo zaznamenáno celkem 37 invazních druhů, z toho 11 archeofytů a 26 neofytů. V nelesních biotopech se hojněji vyskytovaly archeofyty a největší zastoupení neofytů bylo pozorováno v měkkých l.