Ruderální vegetace vybraných obcí na Opavsku - Mydlářová, Libuše (2010)
Ruderální vegetace vesnic na Opavsku nebyla zatím fytocenologicky zkoumána. Cílem této bakalářské práce bylo zdokumentovat ruderální vegetaci čtyř vesnic na Opavsku, porovnat vegetaci jednotlivých vesnic mezi sebou a dále ji porovnat s jinými místy České republiky. Vesnice Chlebičov, Holasovice, Melč a Těškovice byly vybrány tak, aby se lišily nadmořskou výškou, prostředím obcí a jejich velikostí. Celkem bylo zaznamenáno 118 fytocenologických snímků se 174 druhů cévnatých rostlin. Na základě shlukové analýzy byly snímky rozdělené do sedmi skupin, které náleží do sedmi svazů. Vesnice se navzájem lišily ve výskytu vlhkomilných společenstev s Urtica dioica a s Aegopodium podagraria, které se vyskytovaly převážně v obcích s vyšší nadmořskou výškou, v Melči a Těškovicích. Naopak ve vesnicích s nižší nadmořskou výškou, v Chlebičově a Holasovicích, se nejčastěji vyskytovaly společenstva s Arrhenatherum elatius a Elytrigia repens. Celkový poměr zastoupení nepůvodních druhů činil 41 %. V jednot.