Výskyt hub rodu Hydnum (lišák) v České republice - Melichar, Ondřej, 1985- (2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium jednotlivých druhů hub rodu Hydnum L.: Fr. (lišáky) na území České republiky. Konkrétně se jedná o druhy Hydnum repandum L.: Fr. (lišák zprohýbaný), Hydnum rufescens Fr. (lišák ryšavý), které jsou vcelku běžnými druhy na našem území. Dále se práce věnuje druhu Hydnum albidum Peck (lišák bílý), který je dokládán z okolních zemí velmi blízko našim hranicím, avšak u nás není jeho výskyt potvrzen. Práce obsahuje i studium druhu Hydnum ellipsosporum, Ostrow & Beenken (lišák oválnovýtrusý), což je druh lišáku, jenž byl odlišen teprve v roce 2004 na základě mikroskopického pozorování velikosti a tvaru výtrusů. Z výsledků této práce je zřejmé, že Hydnum ellipsosporum Ostrow & Beenken se vyskytuje i v České republice, zatímco výskyt druhu Hydnum albidum Peck u nás zůstává nepotrvzen.