Obranné stratégie hostitel'ov kukučky obyčajnej Cuculus canorus voči hniezdnemu parazitizmu - Požgayová, Milica, 1982- (2010)
Hniezdny parazitizmus výrazne ovplyvňuje reprodukčnú úspešnosť hostiteľov. Tí však nie sú bezbranní a parazitácii dokážu predísť už samotnou agresívnou obranou hniezda, ktorá je efektívnejšia, ak sú vtáci schopní rozlíšiť rôzne typy nebezpečenstva. Preukázali sme, že hostitelia nielenže modifikovali agresívne správanie, ale aj následnú inkubáciu podľa typu nepriateľa, ktorý sa objavil pri hniezde. Počas opakovaných návštev parazita navyše svoju agresivitu zintenzívnili. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že hostiteľské samice majú dôležitejšiu úlohu pri antiparazitickej obrane, pretože sú primárne zodpovedné za inkubáciu znášky. My sme ale zistili, že na agresívnom správaní i odstraňovaní vajec sa podieľali buď obaja partneri spoločne alebo každý z nich zohrával pri obrane hniezda špecifickú úlohu: samci pri stretoch s parazitom a pri strážení hniezda, samice pri odmietaní parazitických vajec. Čas potrebný k tomu, aby hostitelia cudzie vajce odstránili, bol úzko spätý s časom potrebným k .