Algoritmus ošetření zlomenin distálního radia s důrazem na nitrokloubní zlomeniny - Ruber, Vítězslav (2009)
Disertační práce se zabývá problematikou zlomenin distálního radia. Je rozdělena do dvou základních částí - teoretické a klinické. První, teoretická část, vychází z literárních poznatků a ze zkušeností s léčbou zlomenin distálního radia na I. chirurgické klinice LF MU a FN u sv. Anny v Brně a na Klinice úrazové chirurgie LF MU a FN Brno. Je zde obecně popsána problematika zlomenin distálního radia. Od anatomie, přes biomechaniku, diagnostiku, klasifikaci až po léčbu. Následně jsou zmíněny komplikace a přidružená poranění. Druhá část, klinická, se formou retrospektivní studie zabývá rozborem pacientů, s nitrokloubní zlomeninou distálního radia, operačně léčených na Klinice úrazové chirurgie LF MU a FN Brno v letech 2004-2009. Jejím cílem je ověření optimální metody léčby těchto zlomenin v podmínkách traumatologického pracoviště.