Analýza postojů rodičů romských dětí ke vzdělávání - Kaleja, Martin, 1981- (2010)
Disertační práce je rozčleněna do sedmi na sobě navazujících kapitol. První čtyři mají charakter teoretický, jsou zpracovány monografickou procedurou. První kapitola se zabývá otázkou epistemologických aspektů vzdělávání Romů. Řeší vztah jednotlivých vědních disciplín v relaci se vzděláváním, s výchovnými vlivy v kontextu romského etnika. Nabízí ucelený vhled do oboru speciální pedagogiky, sociální pedagogiky, sociální práce a multikulturní výchovy. Uvádí konfrontaci odborníků na vyskytující se mentální postižení u romských žáků, vymezuje koncept dítěte v riziku - romského žáka jako žáka pocházejícího se sociálně vyloučeného nebo sociálně vyloučením ohroženého prostředí. Druhá kapitola se věnuje problematice edukace v línii vzdělávacích potřeb a individuálního přístupu. Definuje determinanty sociokulturního klimatu romského etnika a řeší otázku vzdělanostních drah a šancí. Definovanými determinanty jsou především vzdělanost Romů, nezaměstnanost, bytové podmínky, vzájemné vztahy etnika .