Mezenchymální stromální buňky - možnost kultivace a jejich následné terapeutické využití - Matějková, Eva (2009)
Mezenchymální stromální buňky (mesenchymal stromal cells, MSC) jsou heterogenní populací kmenových buněk, které lze izolovat z mnoha různých tkání. MSC mohou diferencovat do buněk mezodermální linie (adipocytů, chondrocytů a osteoblastů) i ostatních zárodečných linií. MSC mohou interagovat s buňkami vrozené i získané imunity a navozovat tak modulaci některých funkcí imunitního systému. Po in vivo podání mohou MSC vyvolat toleranci a migrovat do míst poškozených tkání, kde mohou tlumit vznik prozánětlivých cytokinů a podporovat přežití poškozených buněk. Tato práce shrnuje aktuální poznatky o MSC, jejich zdroje, způsoby izolace a kultivace, DNA a miRNA analýzu. Samostatná kapitola je věnována klinickému využití MSC s důrazem na jejich aplikaci při autoimunitních chorobách a graft versus host reakci po transplantaci krvetvorných buněk. Experimentální část se pak zabývá srovnáním výtěžnosti jednotlivých zdrojů MSC, způsoby kultivace a následné analýzy MSC pomocí flow cytometrie. Závěrem .