Dopravní hierarchie středisek osídlení České republiky a její změny v transformačním období geografická analýza - Kraft, Stanislav (2009)
Hlavním tématem rigorózní práce je podrobná analýza změn v dopravní hierarchii středisek osídlení České republiky v průběhu transformačního období. Práce tak představuje parciální analýzu aktuálních změn v dopravním systému České republiky, které byly z velké většiny vyvolány či urychleny transformačními procesy po roce 1989. Dopravní hierarchie středisek osídlení a její vývoj v průběhu sledovaného období je sledována pouze z pohledu silniční dopravy, která však v současné době představuje klíčové dopravní odvětví v České republice. Úvodní a spíše teoretická část práce se zabývá hodnocením vztahu mezi dopravou a geografickou organizací prostoru včetně rešerše této problematiky v mezinárodní a domácí vědecké literatuře. Důraz je kladen zejména na význam dopravy v prostoru a její vliv na jeho komplexní organizaci. Nedílnou součástí je pak stručná analýza geografie dopravy a jejího současného výzkumného zaměření. V rámci analytické části práce je pozornost věnována nejprve dlouhodobým ten.