Chemismus turmalínu v granitických pegmatitech pronikající Fe-skarn a ruly ve Vlastějovicích vliv okolní horniny pegmatitu na složení turmalínu (kontaminace) - Kadlec, Tomáš, 1982- (2009)
Tato rigorźní práce pojednává o granitických pegmatitech, které byly během krystalizace ovlivněny metamorfovanými horninami, kterými pronikají (Fe-skarn). Došlo k výměně látek mezi pegmatitem a okolní horninou a vznikly minerály (hlavně turmalín) s výrazně ovlivněným chemickým složením. Zásadní vliv na stupeň kontaminace má především chemický charakter hostující horniny pegmatitu. Během studia turmalínů z granitických pegmatitů v okolí Vlastějovic nad Sázavou lze tento vztah dobře pozorovat. Turmalíny pegmatitů prorážejících ruly odpovídají dravitu (XNa-YMg), skorylu (XNa-YFe2+) nebo foititu (X£-YFe2+-Al). Pegmatity ze Fe-skarnů obsahují turmalíny, které nesou zřetelné známky kontaminace za přínosu Ca, Fe a F a spadají do pole skorylu (Na-Fe2+) až feruvitu (Ca-Fe2+) popř. buergeritu (Na-Fe3+). Na změnách v chemickém složení turmalínů se podílejí substituční vektory: NaMg(XAl)-1, CaMg(NaAl)-1, AlFe-1, F(OH)-1 nebo XAl(NaR2+)-1 kde R2+ =Fe+Mg.