Symbolika čísla v průběhu času a kultur - Freiberg, Miloš (2009)
V pozadí vývoje lidstva stál vždy určitý druh starobylé moudrosti. Svět byl v dávných dobách chápán jako projev numerických sil. Tehdejší národy vyvinuly systém, který číselně charakterizoval okolní svět i vesmír. Na základě numerického systému došli lidé k názoru, že svět stvořila nějaká vyšší, ovšem poznatelná inteligence. Jistý prehistorický národ vyvinul číselnou nauku. A právě čísla se stala zprostředkovatelem prehistorického kulturního základu, který se v průběhu tisíciletí téměř nezměnil. Mezi vírou a vědou potvrzenými skutečnostmi se nachází oblast, která poskytuje prostor pro nové objevy i velké nejistoty. Je to jedinečná sféra lidské působnosti, ve které můžeme objevit něco originálního - něco, co dosud zůstávalo skryté a co je propojeno s vesmírnými principy světa a stvoření. Na druhou stranu se nám z pozdější doby zachovalo množství numerických systémů, které využívají fyzikálních zákonů a jsou výrazem přesnosti v tvaru a čísle. Tyto principy se projevují v archite.