Jazyk a styl textů o českém kubismu - Pařízková, Zuzana, 1983- (2009)
Rigorózní práce je zaměřena na oblast jazyka a stylu českých prací o dějinách umění, konkrétně na texty o českém kubismu. V teoretické části jsou shrnuty poznatky českých jazykovědců o odborném stylu, zvláštní místo je věnováno též odbornému stylu humanitních oborů a esejistickému stylu, jehož rysy se do textů o dějinách umění promítají. V praktické části je pozornost zaměřena na konkrétní rysy odborného stylu vyskytující se v analyzovaných textech a na prvky posilující estetický charakter těchto komunikátů. Dále se práce soustředí na prostředky jazykového a mimojazykového vyjadřování v těchto textech a na funkci reprodukcí v textu. Pozornost je věnována i překladu českých textů o českém kubismu do angličtiny, ve kterém se specifickým způsobem odrážejí rysy typické právě pro styl textů o dějinách umění.