Inocenc Arnošt Bláha jako sociolog - Janák, Dušan, 1979- (2008)
Jádro rigorózní práce, kterou předkládám k obhajobě tvoří soubor statí, postupně uveřejněných v recenzovaných časopisech v letech 2005-2008. Všechny se nějakým způsobem dotýkají sociologie Inocence Arnošta Bláhy (1879-1960), jednoho ze zakladatelů tohoto oboru u nás. Práce je uspořádána do šesti kapitol. První kapitola podává stručnou zhutnělou informaci o Bláhově sociologickém působení a představuje jakýsi informativní úvod k dalším kapitolám, které se vztahují k rozličným aspektům Bláhovy sociologie. Druhá kapitola pojednává o způsobech kodifikace opozice přírody a kultury v klasickém sporu o metodu sociálních věd v německé duchovědě. Je výsledkem mojí snahy seznámit se s důležitými východisky Bláhovy argumentace v otázce možnosti/nemožnosti hodnotící vědy a snahy začlenit Bláhu do dobového intelektuálního kontextu. Ve svém zkoumání jsem nalezl, že novokantovství a Wilhelm Dilthey měli na Bláhu vliv zejména v otázce příklonu ke kvalitativní metodologii a korekcích pozitivistický.