Nesymetrické allenylazíny a ich transformácie vedúce k novým heterocyklickým skeletom - Galeta, Juraj, 1984-; Potáček, Milan, 1944-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
Práca sa zaoberá syntézou nových nesymetrických allenylazínov s alifatickým a alicyklickým skeletom.Tepelne iniciované kombinované intra-intermolekulárnecriss-cross cykloadície týchto azínov v prítomnosti dipolarofilu poskytujú nové heterocyklys tromi nakondenzovanými päťčlennými kruhmi.Criss-cross cykloadície môžu byť klasifikované ako špeciálny typ [2+3] cykloadícií alebo1,3-dipolárnych cykloadičných reakcií. Navyše tepelne iniciované intramolekulárne cyklizácie allenylazínov vedú k stabilným bicyklickým heterocyklom s päťčlennými kruhmi.
The work describes a synthesis of new unsymmetrical allenylazines with alifatic and alicyclic skelet. The thermal initiated combined intra-intermolecular criss-cross cycloadditions of these azines in the presence of dipolarophiles provide new three fused five-membered heterocycles. Criss-cross cycloadditions may be classified as a special type of [2+3] cycloadditions, or 1,3-dipolar cycloaddition reactions, respectively. In addition, the thermal initiated intramolecular cyclizations of allenylazines yield stablebicyclic heterocyclic compounds with five-membered rings.
Vedoucí práce: Milan Potáček.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: allenylazíny; cykloadice; hydrazóny; withasomnín; 1,3-dipól; allenylazines; cycloaddition; hydrazones; withasomnine; 1,3-dipole; rigorózní práce