Životní spokojenost a fungování rodin s tělesně postiženým dítětem - Binarová, Monika, 1983- (2008)
Název práce zní životní spokojenost a fungování rodin s tělesně postiženým dítětem. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a výzkumné, každá z nich obsahuje po pěti kapitolách. Teoretická část zahrnuje vysvětlení pojmu životní spokojenost a popis faktorů životní spokojenost ovlivňujících, charakteristiku života rodin s tělesně postiženým dítětem, informace o možnostech a podmínkách integrace tělesně postiženého dítěte do běžné školy, seznámení se s termínem rodinné fungování a s charakteristikami rodin funkčních a dysfunkčních či vhled do problematiky rodinného stresu a jeho zvládání a s tímto související rodinné resilience. Výzkum probíhal ve dvou fázích: v první fázi jsme naši pozornost zaměřili na rodiny dětí neintegrovaných, ve druhé fázi na rodiny dětí integrovaných. U obou typů rodin jsme zjišťovali míru jejich fungování, rodinné hardiness a míru životní spokojenosti rodičů, výsledky v obou typech rodin jsme poté navzájem porovnávali. Mimo to nás zajímal také způsob života