Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci - Kriegelová, Marie, 1980- (2009)
Teze obhájené disertační práce se zabývají problematikou záměrného sebepoškozování v dětství a adolescenci. Záměrné sebepoškozování je formou sebepoškozujícího chování, odlišující se od rizikového chování, suicidálního jednání a automutilace. Stejně jako zneužívání alkoholu a jiných návykových látek, přejídání se a hladovění může sloužit jako strategie zvládání zátěže, technika navození relaxace, únik od bolestivé reality nebo daň za sociální interakci. Proto je třeba záměrné sebepoškozování chápat jako závažný problém a důkaz hluboké psychické nepohody, který vyžaduje pozornost odborníků i širší veřejnosti. V České republice se s tímto fenoménem rovněž setkáváme a předpokládá se, že se jeho výskyt za posledních několik let zvýšil. Veřejná média se začínají o tuto problematiku zajímat, ovšem informovanost laické i odborné veřejnosti je stále spíše nízká. Publikace "Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci" je první českou monografií a je určena především odborníkům, kteří se ve