Rozkazní řízení v českém civilním procesu včetně jeho právní úpravy v evropském kontextu - Řehulová, Lenka (2009)
Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád ve znění pozdějších předpisů, při splnění určitých procesních podmínek umožňuje vydat ve dvou případech sporného řízení meritorní rozhodnutí ve věci samé bez nařízení jednání a bez zjišťování úplného skutkového stavu věci. Jedním z těchto případů je i rozkazní řízení, jež představuje předmět zkoumání předkládané rigorózní práce.