Vizuální komunikace a vizuální gramotnost mimo oblast výtvarné výchovy obrazy v každodenním životě, jejich vizuální jazyk a jak s nimi komunikujeme - Beránková, Růžena (2009)
Tématem této práce jsou obrazy, s nimiž komunikujeme v běžném denním životě. Podle svých specifických funkcí jsou rozděleny na obrazy informační grafiky, vědecké obrazy a mediální obrazy. Práce se zabývá jejich specifickým vizuálním jazykem a interpretací divákem, věnuje se otázkám vizuální gramotnosti. Spojuje téma interpretace obrazů s mediální výchovou, jenž se zavádí do výuky základních a středních škol. Výzkum byl zaměřen na čtení piktogramů a reklamních obrazů. Práce je začleněna do teorie, jak ji představují současná vizuální studia.