Nadaní žáci a jejich jazyková a komunikační schopnost - Horáková, Renata (2009)
Práce je zaměřena na vzdělávání žáků nadaných a mimořádně nadaných a jejich rozvoj v procesu inkluzivního vzdělávání v základních školách a odpovídajících ročnících víceletých gymnázií. Pokouší se o analýzu problematiky vzdělávání žáků nadaných a mimořádně nadaných na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií v českém jazyce a literatuře a anglickém jazyce a o definování rozdílů mezi žákovými schopnostmi, které zahrnují inteligenci, paměť nebo tvořivost, v porovnání s legislativní podporou a podmínkami pro jejich vzdělávání. Hlavním cílem výzkumného šetření je analyzovat výsledky z dotazníků, z pozorování a nestrukturovaných rozhovorů. Zaměřuje se na srovnání schopností žáků v českém jazyce a literatuře, anglickém jazyce a porovnává jejich jazykové znalosti a talent. Poslední kapitola uvádí metody, naznačuje strategie, které by mohly vést k úspěšnému vzdělávání (učení) nadaných, resp. mimořádně nadaných dětí.