Politické analýzy Raymonda Arona v kontextu myšlení šedesátých let 20. stol. - Nesiba, Jiří, 1978- (2009)
Z hlediska významu občanských a společenských hnutí v období studené války v letech 1945-1989 byla klíčovou dobou šedesátá léta, kdy nová generace studentů a intelektuálů žijících v západních demokraciích požadovala větší práva a otevřenost v politickém, společenském či kulturním životě. Pro inspirační filosofické zdroje se tato hnutí obracela nejčastěji k marxistické interpretaci společnosti. Šedesátá léta stála u zrodu nové vlny zájmu o marxismus, jejiž výrazem byla nespokojenost se stavem svobody v západní společnosti. Tato práce představuje francouzského sociologa, filosofa a historika Raymonda Arona v kontextu tohoto vývoje francouzské společnosti ve 20.století a zejména v šedesátých letech, který metodologicky analyzoval tyto nové směry šedesátých let v rámci humanitních věd. Na příkladech jeho analýz tzv. industriální společnosti, dobových interpretacích marxismu nebo mezinárodních vztahů tato práce ukazuje zásadní rozpor v argumentaci mezi Raymondem Aronem a hlavními intelektu