Kognitivní výkon u pacientů s depresivní poruchou: profil, dynamika a související faktory - Navrátilová, Petra (2009)
Sledovali jsme profil a dynamiku kognitivního výkonu u pacientů s depresí. Zjišťovali jsme, zda vytipované faktory (depresivní symptomatologie, aktuální emocionální stav a odezva na léčbu) souvisí s kognitivním výkonem. 25 hospitalizovaných pacientů s diagnózou deprese dle MKN-10 jsme vyšetřili komplexní neuropsychologickou testovou baterií na začátku a na konci čtyřtýdenní antidepresivní léčby. Současně s tím jsme provedli i měření vytipovaných faktorů. V akutní fázi depresivního onemocnění jsme nalezli narušení kognitivních funkcí. Po léčbě se kognitivní výkon zlepšil a vykázal vztah k míře depresivní symptomatologie a k aktuálnímu emocionálnímu stavu. Pozornostní výkon se ukázal jako trait charakteristika depresivního onemocnění