Degradace chlorovaných uhlovodíků použitím kovů - aplikace technologie PRB na lokalitě Hluk - Kabátník, Patrik, 1972- (2010)
V rámci této práce je popisován postup projektování a výstavby podzemních těsnících stěn s reaktivními bránami (PRB) na lokalitě Hluk a jejich dlouhodobý monitoring sloužící k posouzení schopnosti reaktivních bran redukovat obsah chlorovaných uhlovodíků v podzemní vodě. Během projekční činnosti byl proveden výběr vhodného reaktivního materiálu (litinové třísky), proběhla kolonová zkouška s cílem určit potřebný čas zdržení podzemní vody v tělese reaktivní brány a byl zpracován hydrogeologický model lokality a kalibrován na umístění čtyř podzemních těsnících stěn s osmi reaktivními bránami. Samotná stavba PRB byla provedena v průběhu roku 2002 a od března 2003 probíhal monitoring reaktivních bran spočívající v odběru podzemní vody z monitorovacích objektů jednotlivých reaktivních bran, pro potřeby stanovení obsahu chlorovaných uhlovodíků. Při odběrech byly měřeny fyzikálně-chemických parametry podzemní vody (pH, Eh, konduktivita a O2) a v nepravidelných intervalech byly prováděny analýz.