Genotoxické a negenotoxické působení polycyklických aromatických uhlovodíků na oválné jaterní buňky in vitro - Švihálková Šindlerová, Lenka, 1976-; Kozubík, Alois, 1958-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2010)
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) jsou široce rozšířenými kontaminanty životního prostředí. Obecně jsou vnímány především jako látky s genotoxickými a mutagenními vlastnostmi. Studium PAH však ukazuje, že spektrum jejich vlastností je širší a mnoho těchto látek má i nádorově promoční vlastnosti. Tato práce se věnuje studiu genotoxických i negenotoxických vlastností vybraných skupin PAH v modelovém systému progenitorových (oválných) buněk jater potkana WB-F344. V první části práce byly studovány toxické účinky methylovaných naftalenů (MeNap), anthracenů (MeAnt) a fenanthrenů (MePhe). Většina těchto látek se chovala jako slabé ligandy arylhydrokarbonového receptoru (AhR), neindukovaly však proliferaci kontaktně inhibovaných buněk, která je závislá na tomto transkripčním faktoru. 1-MeAnt, 1-, 3- a 9-MePhe způsobovaly slabou fosforylaci proteinu p53 na Ser15, což naznačilo možné slabé genotoxické účinky.
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are abundant environmental contaminants. They are mostly considered to be genotoxic and mutagenic compounds. However, recent studies of PAHs are indicative of nongenotoxic tumour promoting effects of PAHs. In this thesis we focused on some groups of PAHs abundant in environment and we studied their genotoxic and nongenotoxic effects on liver oval (progenitor) cell line WB-F344. In the first part of the thesis toxic effects of methylated naphthalenes (MeNap), anthracenes (MeAnt) and phenanthrenes (MePhe) were studied. Most of these compounds are weak AhR ligands. However, none of the studied compounds was able to induce proliferation of contact inhibited cells, which depends on this transcription factor. 1-MeAnt, 1-, 3- and 9-MePhe caused weak Ser-15 p53 phosphorylation, which suggested possible weak genotoxic properties. MePhe caused a concentration-dependent inhibition of GJIC, which was not affected by the position of methyl group.
Vedoucí práce: Alois Kozubík.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010.
Keywords: Ah receptor; buněčný cyklus; cytochrom P450; GJIC; oválné buňky; polycyklické aromatické uhlovodíky; proliferace buněk; p53; cell cycle; cell proliferation; oval cells; polycyclic aromatic hydrocarbons; disertace