Svalové atrofie - Hník, Pavel, 1927-2008 (Babákova sbírka ;, 1966)
Práce neobsáhla celou problematiku. Srovnává svalové atrofie neurogenního původu a navíc dokazuje, že nervový systém zasahuje do metabolismu svalu nejen prostřednictvím vzruchové aktivity, ale i pomalými ději, jež souvisejí s jeho trofickou funkcí. Zvláště si všímá otázek aferentní signalizace z atrofujícího svalu. Sleduje její vliv jak na elementární synaptické míšní funkce, tak i na atrofující sval. Závěr uvádí některé klinicko-fyziologické poznámky k rehabilitační praxi.