Fyziologické a biochemické základy sportovního tréninku - Jakovlev, Nikolaj Nikolajevič, 1911- (Sportovní a turistické nakladatelství, 1962)
Teorie tělesné výchovy studuje obecné zákonitosti, vyvozené z vědeckovýzkumné práce a ze zkušeností cvičitelské a trenérské praxe. Její problematiku obsáhla tato kniha. Rozebírá problém cvičení, charakteristiku stavu trénovanosti, pohybové návyky, fyziologickou a biochemickou charakteristiku kvalitativních zvláštností pohybové činnosti, základní podmínky úspěchu sportovního tréninku, metody tréninku, fyziologické a biochemické základy uspořádání učebně tréninkové jednotky i otázky plánování sportovního tréninku.