Renální vylučování sodíku - Stříbrná, Jarmila, 1927-2015 (Thomayerova sbírka přednášek a rozprav z oboru lékařského ;, 1968)
Práce vychází z renální fyziologie, na níž zakládá výzkum renálního vylučování sodíku a klinické stanovení jeho transtubulárního transportu v jednotlivých úsecích nefronu. Autorka studuje resorpci sodíku v proximálním adistálním úseku nefronu, zvláště vlivy diuretik na resorpci, a podmínky vylučování za dehydratace. Uvádí i výsledky experimentálního výzkumu dřeňového gradientu v krysích ledvinách.