Studium termického chování cyklických a lineárních fosfazenů - Voráč, Zbyněk, 1978- (2009)
Předložená práce je zaměřena především na zkoumání produktů reakce halogeno-cyklo-fosfazenů v plazmatu. Literární část shrnuje doposud publikované studie zabývající se termickou polymerizací fosfazenů, reakcemi v plazmatu obecně a v neposlední řadě také přípravou, vlastnostmi, strukturou a reaktivitou fosfazenů samotných. Produkty působení plazmatu na studované fosfazenové deriváty byly zkoumány pomocí 31P NMR, 31P-31P 2D NMR, LDI-TOF MS, GC-MS, DIP-MS, IR a XPS spektroskopie. Pomocí provedených analýz bylo zjištěno, že plazmovou polymerizací (NPCl2)3 vznikají rozvětvené fosfazenové řetězce. Velký počet nerozlišených signálů v NMR spektrech roztoků produktů není způsoben velkým počtem různých typů látek, ale nahodilou strukturou polymerů. Nově se podařilo provést plazmovou polymerizaci (NPCl2)4, což umožnilo srovnat reaktivitu jednotlivých derivátů.