Kontaminácia horských pôd perzistentnými organickými polutantami - Chropeňová, Mária (2010)
Perzistentné organické polutanty (POP) je skupina látok, ktoré majú tendenciu k bioakumulácii a diaľkovému transportu. V práci som sa zamerala na polychlórované bifenyly, organochlórové pesticídy a polycyklické aromatické uhľovodíky. Popísala som ich vlastnosti, zdroje, osud a kontamináciu v prostredí. Vybranou sledovanou matricou bola horská pôda, v ktorej prostredníctvom vyčesávacieho efektu ihličnatých stromov dochádza k transportu týchto látok do pôd. V praktickej časti som previedla analýzu vzoriek v jednotlivých pôdnych horizontoch z vybraných lokalít a výsledky na záver diskutovala.