Pohřební rity a rituály v judaismu. Antropologická analýza v českých zemích - Vyskočil, Roman (2010)
Práce se zabývá širokým komplexem otázek spojených s tradičním židovským způsobem pohřbívání a vztahem k mrtvým. Text zachycuje historickou zkušenost Židů s antisemitismem, vyvrcholenou v hrůzách šoa. Likvidace 6 milionů věřících vyvolala změny ve vnímání vlastní role ve světě. V českém prostředí se po roce 1989 stala impulsem k renesanci židovských obcí a k obnově kulturních památek (především židovských hřbitovů). Na základě studia zachovaných či obnovených hřbitovů, v místech historického židovského osídlení, přibližně na území dnešní České republiky (doplněných o ilustrativní paralely z relevantních zahraničních lokalit), rekonstruuje smysl a význam existence pohřebního bratrstva, tahary, pohřebního obřadu, náhrobních symbolů, období smutku a podobně.