Screening and in vitro construction of environmental biocatalysts - Pavlová, Martina, 1978- (2008)
Tato disertační práce prezentuje výsledky výzkumu zaměřeného na screening a in vitro konstrukci biokatalyzátorů pro degradaci halogenovaných alifatických uhlovodíků. Tyto chemické látky tvoří největší skupinu polutantů a jejich likvidace ze životního prostředí je důležitá pro dlouhodobě udržitelný rozvoj moderní společnosti. Bakteriální enzymy halogenalkandehalogenázy katalyzují kritický krok degradace řady halogenovaných alifatických sloučenin. Širší využití halogenalkandehalogenáz jako efektivních průmyslových a degradačních biokatalyzátorů je bohužel znesnadněno jejich nízkou aktivitou a omezenou substrátovou specifitou s cílovými polutanty. Metody proteinového inženýrství jsou proto použity ke konstrukci nových variant enzymů s vylepšenou katalytickou aktivitou a upravenou substrátovou specifitou. Vyhodnocení toxických a genotoxických efektů halogenovaných alifatických uhlovodíků je popsáno v Kapitole 1.