NMR as a tool in studies of ligand-binding proteins - Kubíčková, Monika, 1979- (2009)
Dizertační práce se zabývá přípravou rekombinantních proteinů, studiem chování proteinových molekul v roztoku a jejich interakcí s ligandy pomocí Nukleární Magnetické Rezonance (NMR). Během Ph.D. studia byly zkoumány čtyři různé proteiny. Společnou vlastností všech těchto proteinů je jejich interakce s přírodními či syntetickými ligandy, nezbytná pro jejich funkci nebo působící jako jejich inhibitor, který má potenciální využití jako léčivo. Protein z Archaea PACE11 (Protein from Archaea Conserved in Eukaryotes), byl charakterizován jako fosfopanteteinadenylyl trasferáza (PPAT). PPAT z Archaea vykazuje větší procento sekvenční homologie s lidským enzymem než s enzymem bakteriálním. Nízká shoda sekvencí eukaryotického a prokaryotického enzymu by mohla vést k nalezení specifického bakteriálního inhibitoru a jeho využití jako antibiotika. Expresní a purifikační protokol, optimalizovaný během dizertační práce, umožňuje další